Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)
Představujeme netradiční sporty: Lukostřelba

Představujeme netradiční sporty: Lukostřelba

Martin Sojka 04. 02. 2023 Zajímavosti

Lukostřelbu nejspíš znáte z dobových filmů, věděli jste ale, že tento krásný sport má několik podob? Střelba z luku dříve sloužila především k lovu a k obraně v boji. Postupem času se z ní stal sport, který je dnes sportem olympijským a dělí se na několik typů.

 

Různé podoby lukostřelby

Lukostřelba se dělí podle toho s čím, a kde střílíte. Nejznámější je terčová lukostřelba. Dále existuje také terénní lukostřelba nebo 3D lukostřelba. Nadšenci starých dřevěných luků provozují takzvanou tradiční lukostřelbu. Na střílení z luku je založená také adrenalinová hra Archery game, kterou si můžete zahrát s přáteli v minimálním počtu 6 osob.

 

 

Terčová lukostřelba

Terčovou lukostřelbu zaštiťuje Světová lukostřelecká federace. Ta se skládá z jednotlivých národních lukostřeleckých organizací, včetně našeho Českého lukostřeleckého svazu. Terčoví lukostřelci střílí venku na vzdálenost 30 až 90 metrů. Existuje i halová lukostřelba. V halách se ale střílí na terč z menší vzdálenosti než venku. 

 

Terénní lukostřelba

Dalším typem lukostřelby je terénní lukostřelba. Její princip spočívá v tom, že se střelci pohybují v přírodě, kde střílí na rozmístěné terče. Jejich vzdálenost se tedy liší, navíc se musí vypořádat s různorodým terénem. I v terénní lukostřelbě se pořádají závody. Soutěží se obvykle v lesích nebo v parcích a to i u nás v Česku.

 

Česká reprezentace

V lukostřelbě naši republiku pravidelně reprezentují sportovci z Českého lukostřeleckého svazu. Několik z nich se dokonce uchází o nominaci na příští Letní olympijské hry. Český lukostřelecký svaz si své závodníky vychovává již od dětství a sdružuje také trenéry a rozhodčí. Pokud vás tento sport láká, poohlédněte se po některém ze svazových klubů, které najdete po celé ČR. Tam vám poradí, jak začít. Lukostřelbě se věnují i handicapovaní sportovci. Ti soutěží v para lukostřelbě pod hlavičkou mezinárodních paralympijských výborů, včetně toho českého.


Martin Sojka Autor článku

Jednatel firmy