Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

Představujeme pravidla golfu

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Golf – venkovní sport, který každý zajisté zná. Přestože by se mohlo zdát, že je tato hra poměrně jednoduchá, není tomu tak. Pravidla golfu jsou totiž poměrně rozsáhlá a složitá. Před tím, než se do samotné hry pustíte, byste tedy měli znát alespoň následující skutečnosti.

Cílem každého hráče je odpálit míč z odpaliště do jamky. Vítězem se pak stává ten hráč, který míček do jamky dopravil s nejmenším počtem odpalů. Nezapomínejte však, že jako úder se vám započítá také prošvihnutí, kdy jste sice míček trefit chtěli, ale minuli jste.

golfová trofej

Každá hra začíná samozřejmě na odpališti. Ve většině veřejných hřišť se setkáte s odpališti určenými jak pro muže, tak ženy. Některá hřiště mohou mít ale odpaliště vyčleněna zvlášť pro ženy a děti, a zvlášť pro muže. Odpaliště s červenou značkou je pak právě pro děti a ženy, naopak odpaliště se žlutou značkou je určené pro muže. Dále nezapomínejte, že hřiště, na kterém se s golfovým míčkem pohybujete, je ohraničeno bílými kolíky. Pokud se s míčkem dostanete za hranice, budete se muset vrátit na to místo, odkud jste míček odpalovali naposled. Zároveň si však budete muset připočítat trestnou ránu.

Pokud by vám při hře na hřišti překážel například kryt odstřikovače či jiného uměle vytvořeného předmětu, platí, že můžete míček posunout na nejbližší místo, kde není žádná překážka. Tentokrát si však trestnou ránu nezapočíváváte. Pokud vám však ve hře bude zavazet takový strom nebo křoví, míček si sice posunout můžete, ale jednu trestnou ránu si započítat budete muset.

Na hřiště můžete také narazit na pískové překážky. V tomto případě míček však nesmíte přesunout na jiné místo, ani když byste si chtěli započítat trestnou ránu. Musíte tedy vždy míček z pískové překážky odpálit. Naopak u vodních překážek máte na výběr. Buď si připočítáte jednu trestnou ránu a míček posunete na lepší místo, nebo budete hrát.

golfová trofej

Jak již bylo na začátku zmíněno, cílem hry je dopravit míček do jamky. Samotná hra tedy končí na jamkovišti.

Protože pravidla golfu zajistí bezproblémový průběh celé hry, je opravdu dobré je znát. Začátečníci by si tedy vždy měli brát sebou na hřiště nějakého průvodce pravidly, aby nedocházelo k nežádoucím nedorozuměním.

 

Nezapomeňte se podívat také na naši nabídku golfových trofejí.


Martin Sojka Autor článku

Jednatel firmy