Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

Představujeme: Smiling String - Královéhradecký poklad

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Smyčcový orchestr nesoucí název "Smiling String" má za sebou již velké úspěchy, které budou zajisté ještě přibývat. Pakliže jste o nich dosud neslyšeli, zde je rychlé představení.

https://www.smilingstring.cz/wp-content/uploads/2016/11/orchestr.jpg

 

Něco o orchestru

Jde o skupinu žáků ve věku od 12 do 18 let, které spojuje jediné - láska k hudbě. Skupina "Smiling String" působí na Základní umělecké škole Střezina, která se nachází v Hradci Králové. Vznikla roku 2013 a za tuto krátkou dobu si stihla získat několik pozitivních ohlasů a úspěchů. Dirigent Mikuláš Ježek vede celý orchestr kupředu.

 

Úspěchy a ocenění

Je neskutečné, jakých výsledků zatím tento orchestr dosáhl. Mají za sebou již několik tuzemských vystoupení, ale podívali se i do ciziny. Jejich úspěšnost a bojového ducha dokazuje několik koncertů i mimo Hradec Králové. Navázali spolupráci s houslistou Pavlem Šprocem, se kterým odehráli 5 okouzlujících koncertů. Jsou také každoročně zváni na nejrůznější kulturní akce, kde koncertují a vytváří si tak čím dál větší popularitu (hráli několikanásobně v Praze a dokonce i v senátu PČR). V roce 2018 se jim poštěstilo a díky píli a organizovanosti navštívili zámořský kontinent - Severní Ameriku (USA, Kanada), kde předvedli svůj talent a ohromili nejen americké posluchače, ale i sami sebe. Diváky zaujala nejen hudba, ale i atmosféra, kterou díky tomuto orchestru mohli zažít.

V roce 2019 byli oceněni dvěma prestižními cenami a to titulem Talent královéhradecké kultury a stal se laureátem výroční kulturní ceny Hradecká múza.



Dále pak roku 2017 vydali vlastní CD s filmovou hudbou britské držitelky ocenění Oscara a zároveň skladatelkou Rachel Portman.

Od roku 2013 udělali neskutečný pokrok, který se mnoha skupinám za takto krátkou dobu jen tak nepovede. Jejich vystoupení jsou vždy nabity neskutečnou energií, která sálá do všech stran a své jméno "Smiling String" je vystihuje na plné čáře.


Martin Sojka Autor článku

Jednatel firmy