Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

Představujeme sporty: Rugby

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Zajímáte se o rugby? Láká vás tento sport a chtěli byste si ho někdy vyzkoušet? Následující řádky vám krátce vysvětlí historii, pravidla a jeho působení v České republice, ale i ve světě.

Z historie a pravidel rugby

Rugby nebo ragby, netřeba představovat jako skupinový míčový sport známý svou tvrdostí, netradičním míčem ve tvaru šišky a typickou fází hry, kdy se hráči spojí do typického roje, kterému se říká mlýn. Většina z nás ale už ale neví, že se tento sport má kořeny už v 19. století, a to ve stejnojmenném anglickém městečku Rugby díky zakladateli Webbu Ellisi.

Typy rugby

V dnešní době rozlišujeme rugby union a rugby league. Union, tedy patnáctkové rugby, je nejrozšířenější varianta a hraje ji 15 hráčů na každé straně sportoviště. League potom hraje 13 hráčů. Existuje také rugby olympijské, tzv. rugby 7's, které hraje 7 a 7 hráčů.

Pravidla rugby

Hru řídi jeden rozhodčí a dva pomezní, kteří dohlíží na fair play. Hraje se na hřišti jako při fotbale, ale s brankami ve tvaru písmene H, které dosahují až 7 m. Hra trvá 2x 40 minut, během kterých musí hráči dopravit míč do protihráčovy branky, zde ho položit na zem (celkem za 5 bodů) nebo míč kopnout skrze horní polovinu branky. Hráči mohou také s míčem běžet v rukou, nahrávat se smí ale pouze dozadu nebo do strany, nikoliv dopředu, což hru samozřejmě ztěžuje.

 

Rizika, ale i vzrůstající obliba sportu

Rugby je mezi veřejností známé urputností pří útoku. Útočení je možné jen při držení míče protivníkem a zásahem do výšky jeho ramen, protože jinak to může být hodnoceno jako faul. Rugby je proto oprávněně vnímáno jako tvrdý, velice náročný sport. Jeho hráči jsou vystaveni vyššímu riziku úrazů kostí a z dlouhodobějšího hlediska mohou být ohroženi artrózou. Často teče krev, mnozí ho považují ale za lehčí formu amerického fotbalu.

Ti nejlepší

Nejlepšími hráči světa jsou týmy Nového Zélandu (All Blacks, kteří před zápasem vykonávají slavný maorský tanec haka, aby zastrašili protivníka), Jihoafrické republiky (Springboks) nebo Austrálie (Wallabies), kde se hra velice zpopularizovala. Zájem ale vzrůstá i u nás. Od roku 1993 funguje Česká rugbyová unie, pořádáme mezinárodní utkání i mistrovství republiky a aktivně u nás hraje rugby 4,5 tisíce hráčů. Mezi nimi jsou dokonce ženské týmy (Sparťanky), které dokazují, že rugby může vyzkoušet opravdu každý!


Martin Sojka Autor článku

Jednatel firmy