Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

Sportovci mají svého patrona

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Na počátku 1. tisíciletí žil muž, který bezelstně pomáhal chudým a nemocným a otevřeně se hlásal ke křesťanství. Proč se ale zrovna on, svatý Šebestián, poté stal patronem sportovců?

 

Svatý Šebestián byl italský mučedník

  

Jeho rodiče žili v různých městech Itálie, ale nakonec se setkali v Miláně, kde také Šebestián prožil téměř celé své dětství. Byl velmi vzorný žák i občan a dostalo se mu pocty stát se členem osobní stráže císaře.

Císař Dioklecián ale poté zjistil, že se Šebestián otevřeně hlásí ke křesťanství a tím ho odsoudil k smrti zastřelením šípy.

Jako zázrakem popravu přežil. Když ho jeho vdova chtěla pochovat, zjistila, že i přes svá zranění ještě žije. Šebestián se poté uzdravil a rozhodl se císaře Diokleciána přimět ke křesťanství.

Šebestián již druhou popravu v řadě nepřežil

Císaře Diokleciána Šebestiánova snaha rozzuřila. Nařídil, aby ho kati umlátili kyji. Jeho tělo poté podle legendy našili stoupenci křesťanství ve stoce poté, co se jim zjevil ve snu.

Za hradbami Říma ho pohřbili a nad jeho hrobem byla později vybudována bazilika San Sebastiano fuori le mura.

Svatořečení sv. Šebestiána

Protože byl prošpikován šípy, stal se patronem mimo jiné atletů a potažmo všech sportovců. Patronem je také pro střelce nebo vojáky. Svatý Šebestián má svátek 20. ledna. Často uvidíte jeho sochu na morových sloupech, ale také v kostelech.

Zvláštností je, že italšttí fotbalisté uctívají sv. Mauronta z Marseille. Ten slaví svátek 20. října. 

Mí svého patrona je skvělé, oceňte ale sportovce také poháry a trofejemi.


Martin Sojka Autor článku

Jednatel firmy