Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

Světový pohár v alpském lyžování

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Od roku 1966 se pořádá Světový pohár v alpském lyžování, na který se každoročně netrpělivě těší jak fanoušci tohoto královského zimního sportu, tak i samotní soutěžící. Běžně tu lze spatřit absolutní lyžařské špičky, těm se náramně daří v této oblasti. Někteří závodníci zažili i krušné chvíle během té doby, museli se vyrovnat s děsivými pády, jež naštěstí skončily otřesem mozku. Jsou i tací, kteří se tohoto klání nemohli zúčastnit ať již z osobních či zdravotních důvodů, ale po nějakém čase se však k této disciplíně opět vrátili a podařilo se jim na této soutěži úspěšně zabodovat. Všichni závodníci podstupují před Světovým pohárem náročný trénink zaměřující se na zlepšování dané lyžařské techniky.

Světový pohár v alpském lyžování je velká událost, jež s sebou přináší mnoho napínavých lyžařských klání. Závodí se tu na věhlasných sjezdovkách, které se vyznačují neobyčejně vedenými tratěmi. Tyto trasy zdolávají nejlepší sjezdaři z celého světa.

Světového poháru se účastní nejen muži, ale i ženy. Ke zdejším závodním disciplínám patří momentálně sjezd, super G, obří slalom, slalom a alpské kombinace.

Sjezd je pokládán za nejrychlejší závodní akci v rámci alpského lyžování. Závodníci se pohybují po nejdelší trati, na níž jsou umístěny brány. Sjezdaři na této trati musejí zvládnout velmi náročné oblouky, delší skoky i rovné úseky. Vítěznou cenu si odnáší sjezdař s nejrychlejším časem.

Zatímco slalom se vyznačuje nejkratší tratí, na níž jsou rozmístěny brány blíže u sebe. Závodníci tu musí být připraveni na krátké oblouky, které projíždí v opravdu rychlém sledu. Tato disciplína probíhá dvoukolovým systémem a je u ní zapotřebí postavit dvě různé tratě. V tomto případě je vítěz ten, kterému se zdařilo zajet nejlepší celkový čas.

Alpskou kombinaci tvoří kolo sjezdu a slalomu. Zde se časy sčítají. Vítěz se stává s nejkratším celkovým časem. Tradičně se kombinační události člení na tři základní podkategorie: super, klasické a zvláštní.

Skutečně nejlepší závodník v konkrétní disciplíně si nakonec ze Světového poháru v alpském lyžování odnáší menší křišťálový glóbus. Větší model se předává jedinci s největším počtem bodů ve všech absolvovaných disciplinách.


Martin Sojka Autor článku

Jednatel firmy