Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

Tip na akci: Kácovský běh

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Třebaže letošní zima byla vcelku mírná a třeba takového sněhu jsme si moc neužili, řada z nás již netrpělivě vyhlížela letní měsíce, které konečně přicházejí. Teplé počasí pak přímo vybízí k tomu, abychom si obuli tenisky, vyrazili do přírody a udělali tak něco pro své zdraví, na což nebyla během těch proklatě krátkých a pochmurných dní mnohdy nálada. Klasicky se pak k nejoblíbenějším sportovním aktivitám řadí běhání, o čemž je i tento článek. Avšak nebudeme se věnovat běhání obecně, nýbrž ho spojíme s malebným prostředím Kácova, protože se blíže podíváme na tamní Kácovský běh, který se letos uskuteční již počtrnácté.

 

Co je to Kácovský běh?

Jak již název napovídá, Kácovský běh je závod, který se tradičně odehrává v okolí Kácova, který najdeme v povodí řeky Sázavy, nedaleko Zruče nad Sázavou. Konkrétně se jedná o oblast, jíž se říká Český smaragd, a to ne náhodou. Tato část naší krásné země totiž proslula především díky své poloze, jež je plná zeleně, krásné přírody a četných lesů. Jedná se o vskutku romantickou scenérii, která je pro běhání jako stvořená. Ovšem stejně tak tady narazíte i na celou řadu historických památek, důležitých nejen pro tento region. Mimo to nabízí lokalita také velmi členitý terén, díky čemuž je zajímavá i pro zkušenější běžce, kteří hledají nové výzvy. Ale samozřejmě, nejen pro ně.

 

Pro koho je Kácovský běh určen?

Asi už tušíte správně, v podstatě pro každého, kdo má rád běhání, bez ohledu na věk. Závod je postaven tak, aby se ho mohli zúčastnit všechny věkové skupiny, a to včetně našich nejmenších. Tato akce totiž nabízí hned tři různé typy tratí. Největší událostí je pak samozřejmě hlavní závod, který měří bezmála dvacet kilometrů, s tím, že se podél trati nacházejí hned na několika místech občerstvovací stanice. Nicméně, pokud se na takovou vzdálenost necítíte, můžete se zúčastnit lidového běhu, který už nabízí daleko vstřícnějších 2860 metrů. To je naprosto ideální vzdálenost na to se v klidu proběhnout v srdci takřka panenské přírody, plné čerstvého vzduchu a klidu. Start závodu je pro obě sorty závodníků společný, načež se poté od sebe odkloní. Třeba vás to bude motivovat zkusit příště i hlavní závod. Tak jako tak, atmosféru velkého startu okusíte na vlastní kůži i tak.

 

Proč se zúčastnit?

Nemůžeme na tomto místě nezmínit slavnou myšlenku Pierra de Coubertina, která říká, že není důležité vyhrát, ale zúčastnit se. Není ani nutné se za každou cenu strhat, ale spíše si závod užít. To ovšem neznamená, že si ho nemůžete zpestřit nějakou tou menší sázkou s některým ze zdejších běžců, kteří okolí znají jako své běžecké tenisky. Třeba vám letos utečou, ale příští rok po troše tréninku? To už zase mohou oni nahánět vás. Právě to, že se sem lidé rok co rok vrací, je jedním z důvodů, proč je tento závod tak oblíbený. Kácovský běh je vskutku sympatická akce s výbornou atmosférou, která je vhodná pro celé rodiny nebo party přátel. Nedílnou součástí programu jsou pak také závody pro děti. Ty jsou rozděleny do tří tratí, přičemž nejkratší z nich měří sto metrů a je určena pro předškolní děti. Mladší školáci pak soupeří na 280 metrech a starší na dvojnásobku, tudíž na 560 metrech.

 

Kácovský běh 2020

Jak již bylo řečeno výše, letos se uskuteční již čtrnáctý ročník této příjemné akce, a to v termínu 29. srpna. Startovné pro hlavní závod činí symbolických sto korun, zatímco lidový běh a závod pro děti je pak zcela zdarma. Každý je srdečně zván.


Martin Sojka Autor článku

Jednatel firmy