Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

Tisk na kov

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Potřebujete zajistit pro pořádané závody nebo turnaje krásné poháry nebo medaile? Nebo se chcete prezentovat před ostatními v pozitivním duchu krásnými upomínkovými nebo reklamními předměty? Pak si projděte následující krátký článek o tom, jak tyto předměty vznikají. Není totiž tajemstvím, že i tisk na kov je plný zajímavých technologií.

 

Co je to tisk na kov?

Tisk na kov patří mezi technologie, které jsou často využívány především při označování a kódování kovových předmětů. Nejčastějšími jsou nerezové nebo pozinkované plechy, železo, mosaz, popř. hliník. Pro zvolený způsob tisku je důležitá tvrdost materiálu. Právě ta rozhoduje o zvolené technologii. Velkým úskalím může být mj. povrchová mastnota kovů, kterou je třeba zmírnit použitím odmašťovacích přípravků. Po nanesení kódu bychom měli dát pozor na riziko setření inkoustu, popř. u laserových technik na možnost kód užíváním obrousit. 

 

Technologie tisku

Pojďme se společně podívat na to, jak potisk na kovu vzniká, jaké technologie využíváme:

  • Kontinuální ink jet (CIJ) - velmi hojně využívaná metoda, která zahrnuje minimální pořizovací náklady a rychlý a snadný tisk. Pozor si však musíme dávat na možnost setření potisku během procesu výroby.
  • Laser oxid uhličitý - technologie spočívá ve vypalování znaků na kov. Znaky jsou po vypálení trvanlivé, ale často málo kontrastní. U potisku kovů tento fakt příliš nevadí.
  • DOD ink jet - DROP on DEMAND je technologií přímého tisku přímo na povrch materiálu. Velkou výhodou je mj. možnost tisknout i velké znaky.
  • Aplikace etiket - jednoduché tisknutí a následné uchycení etiket.
  • Stolní tiskárny etiket - velmi výhodné mj. pro označování produktů kontrolními kovovými štítky.

 

Možnosti využití

Tisk na kov si své uplatnění nachází v mnoha odvětvích. Velmi častý je v automobilovém průmyslu, kde se používá k označení dílů a součástek. Dále jej můžeme "potkat" ve strojírenském a hutnickém průmyslu. Asi nejčastěji se s ním však setkáváme při finálních potiscích kovových reklamních nebo upomínkových předmětů. Dnešní tisk na kov má i další pokročilé možnosti, přičemž nejzajímavější je 3D tisk. Skvělou zprávou pro nás všechny je, že tisk na kov patří k těm méně finančně náročným postupům, které nám mohou pomoci zviditelnit nejen sebe.

 

Poptat tisk na kov

Jméno a příjmení:
Email:
Telefon:
Dopřesňující poznámky:

Martin Sojka Autor článku

Jednatel firmy