Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

Tisk na plast

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Tisk na plast je poslední dobou vysoce žádanou službou, kterou využívají nejen firmy a podnikatelé. Při výběru té nejlepší je třeba brát v potaz ucelenost nabídky, tedy to na jaké plasty je společnost schopna potisk zrealizovat. Ty nejlepší to zvládnou nejen na polypropylen (PP), ale i polyethylen (PE), PET a mnoho dalších "umělých" hmot. Pojďme se na technologie a možnosti tisku na plast podívat blíže.

 

Základní popis tisku na plast

Tisk na plast je službou, která dodává nevýrazným a nezajímavým plastovým předmětům atraktivitu a osobitý design. Ten mj. pomáhá zvýšení jejich prodejnosti. Kvalitní firmy, které se potiskem plastů zabývají, používají nejčastěji dvě metody - laserové označování nebo tzv. kontinuální inkjet. Právě laserové značení plastů je nyní preferované, protože je velmi stálé a využitelné na většinu druhů plastů. 

 potisk plastupotisk

Technologie tisku na plast

Stolní tiskárny a aplikátory etiket

Jako první zmíníme relativně snadné technologie potisku plastů, kterými jsou stolní tiskárny a aplikátory etiket. Jde o technologie, kdy je tisk prováděn na samolepící materiály, které jsou následně využitelné pro polep plastů. Nejde tedy přímo o metody, kterými by bylo tisknuto přímo na plast. 

  • Výhodami těchto technologií je jednoduchost a nenáročnost na spotřební materiál

 

Potisk plastu laserem

Pro tisk na plast je vhodný laser. Nejčastěji se využívají UV nebo vláknový laser, které jsou vhodné pro produkty, kde je vyžadován hladký povrch po realizaci potisku. V obou případech vznikají perfektně čitelná označení s vysokou mírou kontrastu. Méně se využívá tzv. CO2 laser, který sice zajišťuje vysokou trvanlivost znaků, ale v průběhu procesu může docházet k tavení plastových hmot a jejich znehodnocení a je třeba odsávat vznikající nepříjemný zápach. 

  • Výhodou potisku laserem je dlouhá životnost vytvořených značení na plastech

 

Kontinuální inkjet

Po laseru je velmi často využívanou technologií i kontinuální inkjet, který je cenově přijatelný, nenáročný na spotřební materiál a přitom zajišťuje kvalitní potisk plastů. Tato metoda je náročná především v úvodu, kdy je třeba plast určený k potisku otestovat na tzv. otěruvzdornost. Jinými slovy to, zda na něm vytvořený nápis bude držet či nikoli. 

  • Výhodami mimo nízkých pořizovacích nákladů technologie je univerzálnost a rychlost použití

 potisk

 

Zacílení služby

Tisk na plast je služba, která cílí především na výrobce plastových hmot, kteří velmi často plní přání koncového zákazníka, který nejenže chce vyrobit kvalitní plast, ale často požaduje i určitý vzhled a potisk. V drobnějším, ale stále významném měřítku tuto službu využívají i obchodníci, kteří se zabývají prodejem výrobků z plastu, které mají potřebu určitým způsobem označovat.

 

 

Máte zájem o tisk a plast?

Poptejte nás! Máme moderní technologie. Nevěříte? Podívejte se, co zvládneme při výrobě akrylátových trofejí či medailí.

Jméno a příjmení:
Email:
Telefon:
Dopřesňující poznámky:

 


Martin Sojka Autor článku

Majitel firmy a inovátor. Vymýšlím pro vás nové produkty. Ve volné čase rád poslouchám a mixuji hudbu.