Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

5 nejznámějších světových trofejí I

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

První, než se dostaneme k tomu nejznámějšímu poháru, začněme z druhé strany seznamu. V druhém díle se dostaneme až k těm nejvíce známým trofejím vůbec.

 10. místo – America’s Cup

Ještě než byly vůbec uspořádány první moderní olympijské hry, závodníci toužili vyhrát trofej Royal Yacht Squadron v jachtařském závodě. Poté byla hlavní cena přejmenována na America’s Cup v roce 1851. Nejúspěšnějším jachtařským klubem je ten se sídlem v New Yorku.

9. místo - Borg-Warner Trophy

V roce 1936 byla vytvořena 70 kg trofej z ryzího stříbra, na které bylo místo pro 70 fotek vítězů Indianapolis 500. Aby se tam vešly ale fotky všech vítězů, postupně je přidávána další a další základna.

Trofej stojí v muzeu Indianapolis Motor Speedway Hall of Fame Museum, zatímco vítěz získá zmenšenou repliku Baby Borg. S tradicí přidávání profilů vítězů se předpokládá, že trofej bude moci růst do roku 2034.

8. Claret Jug

Golfová trofej šampionů se jmenuje Claret jug. Cenu získá vítěz Open Championship (případně známý jako British Open). Podobně jako u Stanley Cupu si ho vítěz ponechává po celý rok u sebe. Současná trofej se předává od roku 1928. Ten původní z roku 1872 je vystaven v muzeu.

7. Yellow Jersey

Žlutou barvu získal díky původnímu sponzorovi. Jeho barva byla žlutá. Od té doby se stal žlutý dress důvodem, proč se na Tour de France cyklisté snaží, aby vyhráli jednotlivé etapy. Na popularitě získal především díky 7násobném vítězství Lance Armstronga.

6. Lombardi Trophy

Vysněný cíl všech amerických fotbalistů. Vítěz bude držet trofej po výhře v Super Bowl.

Jméno této trofeje nese smutný příběh. Vince Lombardi byl legendární trenér, který zemřel na rakovinu. Na jeho památku po něm pojmenovali hlavní cenu v Super Bowl.

Znali jste je všechny? Vytvořte také legendární trofeje pro své závody. 


Martin Sojka Autor článku

Majitel firmy a inovátor. Vymýšlím pro vás nové produkty. Ve volné čase rád poslouchám a mixuji hudbu.