Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)
Rozhovor s Lucii Kovářovou o pétanque

Rozhovor s Lucii Kovářovou o pétanque

Martin Sojka 03. 02. 2023 Rozhovory

K dnešnímu rozhovoru jsme si pozvali členku 1. pétanque klub Klatovy, paní Lucii Kovářovou, která nám něco poví o sportu, který zbožňuje celá Francie a v ČR se dostává postupně do podvědomí.



1.    Troufám si, říct, že v česku je pétanque sice známý, ale málokdo jej bere jako sport a málokdo zná jeho pravidla, mohli byste to čtenářům přiblížit? Pro koho je pétanque určený?

Máte pravdu, je to stále opomíjený sport. Mnoho lidí už někdy vidělo jak na pláži, v parku či hřišti převážně v zahraničí „staříci hází nějaké koule“…, ale blíže se k této krásné hře nedostali.

 Pravidla jsou jednoduchá, vždy je ve hře 6 nebo 12 koulí. Hrají proti sobě dva týmy, které mohou být v obsazení buď jeden proti jednomu, dva proti dvěma (každý hráč má tři koule) nebo tři proti třem (každý hráč má dvě koule) a všichni se snaží o to samé – hodit co nejvíce koulí svého týmu ke košonku (to je malý barevný míček) při náhozu na vzdálenost 6 až 10 metru.  První nához uskuteční po jednom hráči z obou týmů. Následně se snaží ten tým, který je dál koulí od košonku překonat soupeře lepším hodem, pak musí hrát opět druhý tým. Po vyházení všech koulí, se koule týmu, který je má blíže u košonku spočítají a tolik má bodů.  A začíná nová hra. Kdo první dosáhne 13 bodu, vyhrál.

V pétanque není žádné hráčské omezení. Je to zábavná hra napříč generacemi.

https://www.petanque-klatovy.cz/wp-content/uploads/2018/05/a39f276d-3a6e-4f9a-9c08-13e3516766b7.png



2.    Jak jste se dostala k pétanque?

Mě osobně přivedl ke hře kamarád, který již byl v klubu Bowle 09 Klatovy dva roky. Nic jsem o této hře nevěděla, …ale to vůbec nevadí, neboť za chvíli vše pochopíte a začnete hrát a taktizovat jako ostatní…



3.    Jaká je historie klubu?
Bowle 09, založil nadšenec této hry v roce 2009, po čase klub opustil, ale silná členská základna se i nadále rozrůstala a touha po hře rozvinula mnoho dalších aktivit našeho klubu.



4.    Jak sloužíte je provozovat pétanque klub? Shání se těžko noví členové?

Složité to není. Oficiálně jsme založili spolek, je to nutná papírová formalita. Hlavní je mít chuť a radost si zahrát. Hrajeme v městském parku, na hřištích, které nám vybudovalo město, účastníme se sportovních akcí, na kterých můžeme pétanque předvést, a rádi vítáme každého, koho hra zaujme a chce se stát našim členem.  Je pravda, že členů je málo a především nám chybí děti.



5.    Jak často trénujete? Hodí se nějaké fyzické dispozice z jiného sportu?

Hrajeme pravidelně každou středu na hřištích vybudovanými městem a první středu v měsíci v parku, abychom zaujali a přilákali nové členy…
Není ani tak důležité přinést si něco fyzického, je to především taktická hra, takže jako u každého jiného sportu - zapálení pro hru, soustředění a výdrž. Fyzické překážky nejsou žádné. V našem klubu máme i členku na vozíčku a nemá při hře žádné problémy.



6.    Máte mezi sebou i seniory? Dokáže starší hráč držet úroveň s mladším hráčem?

Naše členská základna má přes 20 členů, v rozmezí věku 17 až 75let. Řekla bych to asi tak - většina hráčů je v produktivním věku – neboť máme velice činorodé seniory…

Ze zkušeností starších hráčů čerpáme mnohé – čtení hry, taktiku, klid, rozvahu… mladá rvavost mnohdy nepředčí mnoholetou zkušenost… Starší hráč dokáže leckdy udržet vyšší úroveň nad mladším…. Především ale jde o dobrý pocit ze hry.

Je to sport, u kterého musíte skloubit mnoho vlastností, není to tak jednoduché jak se na první pohled zdá. Chce přesnost, rvavost, odhodlanost, trpělivost, vyrovnanost i výdrž a pak odvahu riskovat a taky trochu toho štěstí…)). Každý může neustále sám sebe zdokonalovat a posouvat své hranice umění při hře.
 


7.    Jak je to se soutěžemi v ČR? Jak pravidelně soutěžíte?

Každý víkend se v okolí nebo po celé ČR konají turnaje pétanque, takže kdo chce trénovat nebo si více zahrát má možnosti neomezené.

Asociace Čapek, u které je část našich členů také registrována má 967 členů a turnaje pořádá každý týden po celé ČR. Můžete si zde vybrat z turnajů typu Prestige, MČR, Centrope a regionální. Na mnoha turnajích se setkáte s velice zkušenými hráči z celé Evropy.

Náš klub je velice aktivní, takže každý víkend členové vyrážejí na různé typy turnajů. Hrajeme také Pošumavskou ligu – do té je zapojeno celkem 6 klubů z různých měst a obcí. Hraje se stylem každý s každým na domácím a cizím hřišti. Hrajeme i interní TETE ligu mezi našimi členy.

A především pak my a dalšími kluby v okolí pořádáme několik turnajů v roce.
 


8.    A co zahraničí? Lákají vás turnaje za hranicemi?

Ano zahraničí nás láká. Právě přes asociaci Čapek jsme se již zúčastnili i zahraničních turnajů. Nyní náš čeká Rakousko.

V letošním roce bychom rádi navázali spolupráci s příhraničním Německem, kde je tento sport také velmi aktivní.



9.    Jaká je mezi týmy rivalita? Existuje nevraživost jako ve fotbale nebo jsou soutěže na přátelské úrovni?

Rivalita samozřejmě je, každý chce vyhrát nebo dosáhnout k nejlepšímu výsledku. Vše probíhá na přátelské úrovni, ale touha po vítězství je u všech. Nejdůležitější ale je mít radost ze hry.



10.    Co plánujete pro následující sezonu, jaké máte ambice?

Náš klub se opět letos velice aktivně zapojil právě do Čapkovských turnajů po celé ČR i zahraničí, tak doufáme, že načerpáme cenné zkušenosti a přinese to dané ovoce…

aké jsme již odehráli Jarní domácí turnaj a několik turnajů v okolí, kde naši členové dosahují nejvyšších míst, jsem s naší členskou základnou velice spokojená. V Pošumavské lize bychom rádi dosáhli již na vítězství a určitě se těšíme, že opět zabodujeme na turnajích i v okolí.



Pétanque klub Bowle 09 Klatovy Lucie Kovářová – prezident klubu a naši nadějní petanquisti, vám všem přejeme hezkou hru…

Děkuji za rozhovor
 


Martin Sojka Autor článku

Jednatel firmy