Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)
Rozhovor s Lukášem Říhou - fotbalové prostředí je nekalé

Rozhovor s Lukášem Říhou - fotbalové prostředí je nekalé

Martin Sojka 03. 02. 2023 Rozhovory

Dnes jsme si pozvali k rozhovoru Lukáše Říhy z organizace Čistý fotbal, z.s., která bojuje proti korupčnímu prostředí ve fotbale. Zjistíte, jaký je stav korupce, jak se bojuje s výhrůžkami  a jak s korupcí bojovat.

 lukáš říha

 

Dobrý den, pane Řího mohl byste se představit?

Je mi 36 let, prošel jsem dorosteneckou ligou ve Spartě i v Blšanech. Později jsem se dal na dráhu rozhodčího. Po nějaké době přišlo vystřízlivění a sekl jsem s tím. Hlavním důvodem bylo, že po mě funkcionáři chtěli nelegální peníze za lepší známky. Řekl jsem si, že s nimi nechci mít nic společného.

 

 

 

Jste předsedou organizace Čistý fotbal, která aktivně bojuje proti korupci ve fotbale. Co bylo impulsem pro založení organizace?

Myšlenka ve mně bobtnala po ukončení kariéry rozhodčího. Uzrálo ve mně přesvědčení, že prostředí je nekalé a fotbal řídí lidé, co tam nemají, co dělat. Pokud se objeví dobrý rozhodčí, který nesouhlasí s tím, aby si kupoval známky, brzy ho to semele. Takto nemůže jít nikdy dopředu. Pořád bude vítězit špína. Proto jsem rozhodl vystoupit a bojovat.  

 

 

 

Je problém i v dorostu?

Samozřejmě. Na vlastní oči jsem viděl rozhodčí, kteří byli schopni zaříznout 12tileté děti. Rozhodčí pak za to dostal chlebíček a byl spokojený. Tyhle hyeny tam bohužel stále jsou a vládnou.

Jsou tam však i normální, musím říct, že většina klubů je slušných.  

 

 

 Na obrázku může být: text

Jak navrhujete bojovat s korupcí? Myslíte si, že stačí osvěta nebo přistoupit k přísným trestům?

Upřímně nevím. Důležitý je, že osvěta existuje. Je cítit, že jsme tím nakazili ostatní kluby, dneska jich máme 90. S osvětou nám pomáhají i osobnosti, které se k našemu spolku přihlásili. Máme četného předsedu pana Vízka, čehož si strašně moc cením, to je člověk, co se nebojí. Dále mezi sebou máme pana Jiřího Trněného, který je předseda Prachaticka a je neoblíbený na FAČRU😊 Lze říct, že se chobotnice začíná rozrůstat a cítím, že se schyluje ke konci vládnutí lidí na svazu.

Co se týče trestů a ukázání nekalostí, tak samozřejmě, pokud to bude prokázané, ten člověk si vezme úplatek, tak by měl dostat od FAČRU zákaz, ideálně doživotní distance působení ve fotbale. V civilu ať si to pak řeší justice, ideálně ať dostanou 3 roky natvrdo.  

 

 

 

Vytvořili jste si nějaké nepřátele za dobu činnosti organizace? Setkáváte se s výhrůžkami?

Výhružek bylo více, ale je to neprokazatelné. Bohužel se s tím nedá dělat, občas přijde nějaká SMSka ze SIMkarky, která je koupena někde v marketu a okamžitě zahozená. Ano, existují výhružky po SMSkách, ale s tím se nemá cenu zaobírat, házím to za hlavu a bojuji dál.

 

 

 Jaký je zájem médií o téma korupce?

Ve sportu asi malý. Sám se divím se, že pořad 168 hodin nebo Reportéři ČT se o to nezajímají. Nevím. Se mnou jednou Reportéři ČT natáčely, bylo to v době, kdy byl Pelta obžalovaný. Novináři se mnou udělali reportáž, ptali se mě na Peltu, a já jsem říkal, ať Peltu neřeší, že větší zlo je Berbr. Oni to do té reportáže ani nedali, takže si myslím, že nemají zájem šťourat do korupce ve fotbale … nebo spíš nemají žádné důkazy.

Zájem médií je o téma Čistého fotbalu, tou cestou jdeme. Dáváme pozitivní příklady, co se děje a nekoukáme na to, co bylo. Důležité je koukat dopředu a být připravený. K fotbalu se dostávají nové tváře jako je Jankulovský, Rosický, přijde určitě Nedvěd. Věřím, že tu vznikne základna těch správných osobností s morálkou.  

 

 

Jak se staví mladí fotbalisté ke korupci? Vnímáte posun a větší cítění dorostu pro fair play?

Mladí fotbalisté korupci moc nevnímají. Samozřejmě na mládežnické utkání chodím a sleduji to. V prvé řadě je problém v tom, že ti kluci jsou nevychovaní, měli by mít nějakou úctu k fotbalu. To už je práce výchovy rodičů a trenéru. Nemůže se stát, že 14-15 letý kluk bude křičet na rozhodčího, trenér ho má okamžitě vystřídat a zamezit tomu v počátku.

Na vyšší úrovni musím přiznat, že trenéři vedou hráče k fair play. Vidím to pravidelně na kempech, které navštěvujeme, ať je to kemp Honzy Sýkory ze Slavie nebo Marka Matějovského z Boleslavy. Vidíme, že fair play je tam každodenně na talíři a ty hráči a kluci to vnímají. Je vidět, že se přiznávají, nediskutují zbytečně s rozhodčím. Písknutí je písknutí a hraje se dál..

Druhá otázka je, když je to tendenčně řízené, tak se hráčům ani trenérům nedivím. Doporučoval bych hráčům, aby normálně odešli do kabin a zavolali nám. My to za ně vyřešíme… no vyřešíme oni stejně dostanou pokutu od FAČRU, ale budeme za nimi stát a věřím, že se strhne lavina. Z reakcí to pak bude pro vedení FAČR neúnosné.. Než se prát a štěkat, je lepší odejít s chladnou hlavou ze hřiště

Takže abych to shrnul, ano cítím posun dorostu do fair play. Nutné je dodat, že by bylo dobré, aby to bylo vidět na okresních a krajských soutěžích    

 

o korupci je třeba mluvit,

 

Jak byste radil postupovat hráčům, kteří se setkali s korupci? Přecejen udat svůj tým nemusí být úplně příjemné?

Pokud nejsou přímé důkazy, je to problém. Doporučujeme, aby hráč vystoupil, řekl, že se mu to nelíbí, my to zveřejníme, pošleme dát. Kluk přestoupí do klubu, který to nepraktikuje. Takže doporučuji udat korupci na policii, zveřejnit v médiích a přestoupit do jiného klubu, to je nejlepší řešení.  

 

 

Jak jsme na tom ve srovnání se zahraničím?

Zkušenosti nemáme, já bych se soustředil na Česko. Musíme začít odspoda od okresu, každý se musí koukat na sebe. Jedině tak změníme myšlení a minimalizujeme korupci.  

 

 

Myslíte si, že se fotbalové prostředí zlepšuje? Ubývá korupce?

Já bych řekl, že přibývá, ve středočeském kraji je to nyní totální katastrofa. Když vidíte, kdo odstoupil, ať už to byl Hrubeš, teď odešel pan Příhoda, skvělý uznávaný rozhodčí, co měl skvělý vztah s hráči, kteří ho respektovali. Naštěstí existuje opozice, která jim to zhoršuje, to jsme my, my jim to znepříjemňovat budeme a přejeme si, abychom je čestně porazili.  

 

Děkujeme za rozhovor    


Martin Sojka Autor článku

Jednatel firmy