Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)
Rozhovor s Tomášem Petrečkem nejen o horolezectví

Rozhovor s Tomášem Petrečkem nejen o horolezectví

Martin Sojka 03. 02. 2023 Rozhovory

Začínáme sérii rozhovorů se zajímavými sportovci. Pro první rozhovor jsme si pozvali extrémního sportovce a horolezce Tomáše Petrečka.

 

Tomáši, mohl byste se naši čtenářům představit? Jak jste začínal s horolezectvím? Máte sport v rodině?

Narodil jsem se a stále žiju v Opavě. Věnuji se extrémním vytrvalostním závodům, zejména adventure race. Jde o týmové závody, které trvají několik dní v kuse, tedy ve dne v noci. Střídá se několik disciplín – běh, jízda na horském kole, lezení, jízda na kajaku. Postup si plánuje tým sám, postupuje podle mapy – závody jsou tedy náročné nejen fyzicky, ale také navigačně i psychicky, protože spánek se počítá na minuty. Mnoho času trávím také v horách, pravidelně vyrážím na expedice na osmitisícové vrcholy.

6-hlavni-g-i-summit


Lze v Česku obstojně trénovat, když nám chybí hory?

Trénovat určitě ano. Je důležité získat vytrvalost a sílu. A k tomu mi místní hory bohatě stačí.

Za vyššími horami cestuji do zahraničí, hlavně do Alp. Tam trénuji to opravdové horské lezení. Často také jezdím do Tater – mám to tam moc rád a není to zase tak daleko.




Před nedávnem jste se vrátil z Nanga Parbat, jaké z toho máte pocity? Plánujete návrat?

Nanga Parbat se svou Rupálskou stěnou je řazena k té nejvyšší na světě. Lezení v ní bylo velmi náročné a dlouhé. V tak obrovské stěně je velmi obtížné se orientovat a hledat místa na bivaky, moc jich není. Náš plán jsme nedokončili. Ve však výšce 7800 m jsme se museli otočit a sestupovat zpátky – silný vítr a celkově špatné počasí nám nedovolili pokračovat. Návrat někde v mysli mám, ale není to pro mě aktuální téma.
 



Co zažívá lezec, když se musí vrátit neúspěšně dolů?

Částečně určitě zklamání, ale tak to prostě je, každý horolezec s tím musí počítat. Sestup bývá mnohdy náročnější než cesta nahoru – je potřeba být o to více ve střehu a kontrolovat každý krok. Navíc se projevuje i únava z dlouhotrvajícího pobytu ve výšce. Zkrátka – není to úplně oblíbená část expedice.

 


Jak se smiřujete s nepřízní počasí?

To se nedá ovlivnit, pokud je škaredě, zkrátka nezbývá než čekat a doufat ve změnu. A když nepřijde, je důležité se umět otočit a jít dolů. Přírodě se prostě poručit nedá a tak to má být.




Máte nějaký recept na aklimatizaci ve vysokých nadmořských výškách?

Určitě nic neuspěchat. Podnikáme postupně aklimatizační výstupy ze základního tábora, a tím navykáme tělo na výšky a stav, který pro něj běžný není. Je to velmi důležitý proces pro další kroky směřující k úspěšnému vylezení hory samotné.
 



Na co myslíte při svých výstupech? Je vůbec čas si srovnat myšlenky nebo je člověk stále v nebezpečí a musí se plně soustředit?

Je velmi důležité neustále vyhodnocovat situaci, zvažovat možnosti výstupu a plně se soustředit. Nebezpečným situacím se snažíme co nejvíce předcházet, někdy to však zcela nejde.. A pak je zapotřebí zachovat “chladnou” hlavu a vše vyřešit podle naučených postupů.




Čtenáře by zajímalo, jaká je vaše strava při expedicích?

Není to nic moc. Přímo při výstupu – ve stěně jím velmi málo, člověk se musí nutit, nemá pocit hladu, natož chuť. Bereme s sebou různé tyčinky, polévky, sušenou stravu. Hodně důležitý je pitný režim, ten je potřeba důsledně hlídat.




Co byste poradil začátečníkům, kteří by se chtěli začít věnovat horolezectví?

Začínat na umělých stěnách, postupně přejít na menší skály. Pokud je chytnou hory tak vyrazit právě do nich. Nic neuspěchat a získávat zkušenosti, které jsou pro horolezectví tak důležité.. Dobré je mít v blízkosti zkušeného člověka, který umí poradit a pohlídat, aby byl začátečník v bezpečí.




Jaké jsou vaše plány na následující měsíce?

V červenci s velkou pravděpodobností vyrazím na osmitisícový vrchol K2. Do té doby tréninky, soustředění a plánované závody.


Martin Sojka Autor článku

Majitel firmy a inovátor. Vymýšlím pro vás nové produkty. Ve volné čase rád poslouchám a mixuji hudbu.