Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)
Jak vytvořit diplom? Snadno a rychle

Jak vytvořit diplom? Snadno a rychle

Martin Sojka 04. 02. 2023 Zajímavosti

Asi každý z nás se někdy setkal s potřebou vytvořit diplom, ať už pro vlastního potomka, na táboře, ve škole nebo jako žert pro přátele. Jak snadno a rychle vytvořit diplom se dozvíte v tomto článku.


Tvorba diplomu pomocí textového editoru Microsoft Word 

Nejspíše každý má ve svém počítači Microsoft Word nebo jiný textový program, ve kterém sedá snadný diplom vytvořit.

Postup je následující:

  • Stačí si přepnout stránku na šířku (pokud chcete, aby takto diplom vypadal).
  • Pomocí nadpisů a odlišných velikostí písem napsat na střed stránky informace, které potřebujeme (např. Diplom za statečnost pro .....) a vložit prostor pro razítko a podpis udělujícího.
  • Pomocí vložení obrázků přímo do Wordu nebo skrze vložení grafických prvků můžeme diplom ozdobit například čarami, kytičkami, apod. Na ukázce je využit mrak a "výbuch". Ve Wordu tyto cliparty naleznete pod položkou v menu: Vložení, dále Obrazce. Pak už jen stačí si vybrat správný obrazec a navolit barvy.
  • Uložit jej můžete ve formátu PDF, zachovat formát daného programu, nebo přímo vytisknout.


diplom

 

Tvorba diplomu prostřednictvím online editoru Canva

Mezi nejčastěji využívané internetové stránky, kde si můžete zdarma vytvořit diplom, patří bezesporu canva.com. Nejen, že zde máte fonty, které byste si do textového programu museli pracně instalovat a hledat, ale také jsou zde loga, vektorové obrázky i fotky, které můžete zdarma přidat na svůj diplom. Tento diplom si navíc můžete stáhnout jako obrázek či tisknutelné PDF.



Snadný postup na rychlý a elegantní diplom v browserovém programu Canva:
 

  • Po přihlášení do této stránky (registrace je zdarma), zvolte možnost Vytvořit návrh.
  • Zvolte velikost Dokument A4, který je pro diplom nejlepší.
  • Pomocí menu na levé straně můžete do diplomu přidávat obrázky, texty a další grafiku. Doporučujeme začít textem, abyste si rozvrhli, co kde na diplomu bude.

  • Po přidání textu a jeho rozvržení, co kam patří, je vhodné přidat obrázek související s tématem. Můžete si tedy otevřít vlevo v menu položku Prvky a začít hledat. Výhodou canva.com oproti jiným editorům využitelných v prohlížeči je bezesporu to, že se vyhledávají veškeré obrázky i grafiky v českém jazyce. Stačí tedy zadat hledané téma, např.: podzim, a už nám vyjede široká škála výsledků. Jediné, na co si dávejte pozor, pokud nemáte placenou verzi, nevyužívejte obrázky, které mají u sebe malý příznak korunky. Diplom potom nepůjde stáhnout a bude žádat placené členství. Raději proto sáhněte po obrázcích bez tohoto symbolu.


 

  • Jakmile máte diplom upraven dle svých představ, klikněte na ikonu stahování a uložte jej do svého počítače v potřebném formátu. Pro tisk doporučujeme PDF.


Tím je tvorba diplomu v programu canva.com hotová.
 


 
Ať se rozhodnete vytvářet diplom pro zábavu nebo pro opravdové vyhlášení soutěže, zkuste jeden z výše uvedených programů, které jsou zdarma. Pokud máte zájem o profesionálnější aplikaci, můžete si zaplatit měsíční předplatné Adobe Illustrator, který ale mimo vyšší částku chce také větší znalosti s těmito typy programů.


Martin Sojka Autor článku

Jednatel firmy